Wywiad z Joanną Szataniak – sposób na domową kawiarenkę

Jakie są podstawowe urządzenia stosowane do parzenia kawy?

Ekspres ciśnieniowy, kawiarka, aeropress, frenchpress, chemex i młynek to podstawowe urządzenia, z których przygotujemy nasz ulubiony napar, czyli kawę. Wiem, że niektóre nazwy mogą być obce większości osób. Aeropress przypomina wyglądem i funkcjonowaniem dużą strzykawkę, w której za pomocą ciśnienia powietrza ręcznie przeciskamy wodę przez zmieloną kawę, otrzymując napar zbliżony do espresso. Frenchpress to popularny dzbanek, w którym kawę zalewamy wodą, a następnie, za pomocą specjalnego sitka dociskamy i zatrzymujemy ją na dnie. Chemex natomiast działa identycznie jak ekspresy przelewowe. Te urządzenia należą do tak zwanych alternatywnych metod parzenia kawy, pozwalają nam zaskoczyć znajomych nie tylko doskonałym smakiem, ale także wyglądem. Żeby nie być gołosłowną – chemex można wykorzystać na przykład jako… wazon.

W takim razie jak parzyć kawę, aby była jak najlepsza?

Najważniejszy jest dobór odpowiednich ziaren. Kawa musi być zawsze świeżo palona i mielona – tylko wtedy uzyskamy pełny smak i niesamowity aromat, który wprawia w doskonały nastrój. Wybierajmy tylko te kawy, na których widnieje data palenia (maksymalnie do 4 miesięcy wstecz), jeśli jej nie ma – omijamy takie paczki szerokim łukiem! Najlepiej oczywiście zaopatrzyć się we własny młynek do kawy z regulacją stopnia zmielenia – do tego zależy moc i dodatkowe walory smakowe naparu. Nie należy oszczędzać także na filtrach, które przydadzą nam się zarówno do ekspresu jak i do aeropressu i chemexu – w tych dwóch ostatnich przypadkach, ze względu na metodę parzenia, są niezbędne.

Czy jest coś, o czym lepiej nie zapominać?

Jeśli lubimy kawę z mlekiem koniecznie musimy pamiętać o ręcznym spieniaczu i dzbanuszku ze stali nierdzewnej, w którym możemy podgrzać i spienić mleko, jeśli nasz ekspres nie posiada tej funkcjonalności. No i oczywiście higiena i środki czystości – pamiętajmy, by regularnie czyścić obwód mleczny ekspresu i blok zaparzający.

Czy odpowiednie rozmieszczenie tych wszystkich urządzeń ma jakieś znaczenie?

Jak najbardziej. Podczas przygotowywania idealnej kawy każda sekunda ma znaczenie i diametralnie wpływa na smak ostateczny naparu. Dlatego ważne jest, aby wszystkie urządzenia, których używamy do parzenia, znajdowały się w jednym miejscu, możliwie blisko siebie, tak abyśmy nie musieli „latać” po całej kuchni, z jednego końca na drugi. Idealne rozmieszczenie można zaobserwować w profesjonalnych kawiarniach, gdzie obok ekspresu ciśnieniowego mamy młynek, spieniacz, kawę i filiżanki. Nie bez powodu także tworzy się ekspresy, które łączą te wszystkie urządzenia w jedno. Dlatego wygospodarowanie specjalnego miejsca na wszystko, co jest nam potrzebne do przygotowania naszego ulubionego napoju jest bardzo ważne i pozytywnie wpływa na efektywność i jakość naszej kawy. Nie może zabraknąć miejsca także na nasze ulubione kubki czy filiżanki – w końcu to w nich kawa smakuje najlepiej!

Zatem co wybrać – ekspres wolnostojący czy zabudowany?

Podstawową wadą ekspresów przeznaczonych do zabudowy jest ich wysoka cena. Niestety są one droższe od ekspresów wolnostojących tej samej klasy o ok. 30-60%. Trudniej też utrzymać je w czystości, a jako że są w widocznym miejscu, to wszelkie zabrudzenia rzucają się mocno w oczy. Nie wolno zapominać także o regularnym usuwaniu skroplin oraz resztek kawy, co może być utrudnione w przypadku ekspresów zabudowanych. I w końcu to, co często je dyskwalifikuje – nie mają płytki grzewczej do podgrzewania filiżanek co jest standardem w przypadku jednostek wolnostojących. Na tym nie koniec z dodatkowymi utrudnieniami. Jeśli nasz zabudowany ekspres nie jest bezpośrednio podłączony do źródła wody, to trzeba liczyć się z częstym jej uzupełnianiem w zbiorniku – zwłaszcza jeśli jest się kawoszem.

Czy jest wobec tego jakiś złoty środek?

Oczywiście. Najlepszym wyjściem jest zaplanowanie swojej małej kawiarenki w zamkniętej szafce. Szafka może mieć zamykanie tradycyjne lub roletę z automatycznym oświetleniem ledowym, na wypadek nocnego parzenia kawy. Możemy we wnętrzu zawrzeć gniazdka prądowe, szufladki, boksy oraz schowki na wszystkie dodatki i gadżety kawowe. Zmieszczą się także nasze łyżeczki do latte, dzbanuszki, różne rodzaje cukru, cynamon, czekolada, sitka oraz wszelkiej maści filiżanki i kubki – co świetnie ukazuje potencjał naszej małej prywatnej kawiarenki. Dla fanów kaw smakowych znajdzie się również miejsce na wszelkiego rodzaju syropy. Pozostaje kwestia mleka do kawy. Większość ekspresów wolnostojących ma możliwość pobierania mleka z kartonu. Są jednak w sprzedaży małe, zgrabne lodóweczki na mleko, które umieszcza się obok ekspresu i podłącza wężykiem. Koszt tej przyjemności to ok. 600 zł, a jaki komfort!

Dziękujemy serdecznie za rozmowę.
Dziękuję również, pozdrawiam wszystkich miłośników kawy i polecam Wam z całego serca umieszczenie w kuchni specjalnego kącika kawosza!

Podsumowując – warto zaprojektować z JM Mebel System swoja małą prywatną kawiarenkę. Pytamy baristów oraz znawców kawy, tak aby nasi klienci mogli cieszyć się swoja kawiarenką za jak najniższą cenę. W końcu statystyczny Polak wypija 2 kawy dziennie, więc przy kilku kawoszach w rodzinie warto rozważyć zaplanowanie miejsca na swoją prywatna kawiarenkę w kuchni.

Wywiad przeprowadzony z Joanną Szataniak, finalistką MistrzostwJoanna Szataniak Polski Barista 2011 i 2012 oraz finalistką Mistrzostw Polski Barista Coffee in Good Spirit 2014! Joanna na co dzień współpracuje z portalem kawazmleczkiem.pl oraz Belweder Group – Saeco Profesional Service. Prowadzi także szkolenia baristów, współpracuje z kilkoma włoskimi i polskimi palarniami, doskonaląc kunszt palenia kawy i dbając tym samym o jej najwyższą jakość..