Wyniki konkursu na mistrzowski przepis

Adrian Feliks, mimo ciężkiego zadania, dokonał wyboru dwóch zwycięskich przepisów w naszym konkursie! Nasz juror, jak sam przyznał, podczas dokonywania ocen, kierował się najlepszym wykorzystaniem produktów sezonowych oraz prostotą połączoną z efektywnością i jakością, a także nietypowym, zaskakującym twistem smakowym. Te kryteria pozwoliły wyłonić dwie zwyciężczynie, które niniejszym ogłaszamy: Edyta Stopka z Cięciny i Marta Karpińska z Tychów! Gratulujemy laureatkom i dziękujemy za udział wszystkim uczestnikom. Obiecujemy, że to nie koniec konkursów, także śledźcie nas uważnie! A poniżej zamieszczamy zwycięskie przepisy.

Przepyszna zupa z zielonych szparagów (Edyta Stopka)

Składniki:
– pęczek zielonych szparagów
– bulion warzywny
– jedna cebula
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 3 łyżki serka mascarpone
– szczypta gałki muszkatołowej
– sól i pieprz do smaku

Najpierw posiekaj drobno cebulę, przygotuj szparagi – umyj, usuń brązowe części i pokrój na mniejsze kawałki.

Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, wrzuć główki szparagów i smaż przez kilka minut. Wrzuć do osobnego garnka.

Ponownie rozgrzej oliwę, tym razem w dużym garnku (tu będzie powstawał krem). Zeszklij cebulę, a następnie dodaj pozostałe szparagi. Smaż przez kilka minut mieszając.

Przygotuj bulion (ok. 0,5l wrzącej wody). Zalej przygotowany wcześniej garnek ze szparagami. Gotuj przez 10 minut. Jak już szparagi będą miękkie zmiksuj zawartość za pomocą blendera.

Dodaj ser mascarpone i ponownie zmiksuj. Gotowanie wieńczymy przyprawami – solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Pyszną zupę podawaj z wcześniej przygotowanymi główkami szparagów!

 

Przepis na risotto ze szpinakiem (Marta Karpińska)

1. Ryż biały, krótkoziarnisty (arborio)
2. Szpinak (ok. 300g)
3. Białe wino (ok 150 ml)
4. 3 – 4 ząbki czosnku
5. 3 łyżki oliwy z oliwek
6. 1 cebula jasna
7. Masło, sól, pieprz
8. Bulionetka domowa
9. Ser gorgonzola
Wykonanie:
Czosnek siekamy na drobne kawałki. Patelnie z masłem rozgrzewamy, dorzucając posiekany czosnek razem ze szpinakiem. Smażymy na małym ogniu aż szpinak zmięknie, a woda wyparuje. Na parę chwil odstawiamy na bok.
Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek razem z drobno pokrojoną cebulą i czosnkiem. Smażymy przez ok. 2 minuty. Następnie wsypujemy ryż. Po kilku chwilach zalewamy wszystko białym winem (byle podgrzanym!). Smażymy aż ryż wchłonie wino.

Bulionetkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Tak przygotowany wywar stopniowo dodajemy tak do smażonego ryżu. Jak ryż wchłonie cały bulion dodajemy przygotowany wcześniej szpinak, razem z kilkoma łyżkami masła oraz serem gorgonzola.
Gotujemy jeszcze przez kilka minut doprawiając do smaku..